Ρωμαϊκή εποχή

58 μΧ Διδασκαλία του Χριστιανισμού από τον Τίτο, μαθητή του Απόστολου Παύλου.

Πρώτη Βυζαντινή εποχή
297 Η Κρήτη χωρίζεται από την Κυρηναϊκή. Εντάσσεται στο Θέμα της Ιλλυρίας. Αργότερα δημιουργείται το Θέμα της Κρήτης.
365 Μεγάλος σεισμός στη Νότια Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη.
467 Επιδρομή των Βανδάλων.
623 Επιδρομή των Σλάβων.
651 Πρώτη επιδρομή των Αράβων. Ακολουθούν και άλλες.
732 Η Επισκοπή Κρήτης στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Σημαντικότερη από τις πρώτες μεγάλες εκκλησίες η βασιλική του Αγίου Τίτου στην Γόρτυνα.

Εμιράτο της Κρήτης
823 Επιδρομή και λεηλασία από τους Άραβες της Ανδαλουσίας υπό τον Abu Hafs με είκοσι πλοία.
824 Οι Σαρακηνοί επανέρχονται με σαράντα πλοία, κατακτούν το νησί. Ιδρύουν το Εμιράτο της Κρήτης, πειρατικό κράτος, με πρωτεύουσα τον Χάνδακα, ορμητήριο πειρατών και σκλαβοπάζαρο. Ονομάζεται έτσι λόγω του μεγάλου χαντακιού που περιβάλλει τις οχυρώσεις. Άγρια καταδίωξη του χριστιανικού πληθυσμού. Εποικισμός από Άραβες.
Αποτυχημένες προσπάθειες των Βυζαντινών να ανακαταλάβουν το νησί (825 – 826, 842 – 843, 902, 911, 949).
961 Ο Νικηφόρος Φωκάς κυριεύει τον Χάνδακα και απελευθερώνει την Κρήτη. Οι Βυζαντινοί εγκαθιστούν πολίτες και στρατιώτες για να ενισχύσουν τον πληθυσμό, που έχει μειωθεί σημαντικά κατά την αραβική κατοχή. Εγκαθίστανται επίσης γόνοι μεγάλων οικογενειών.

Ενετική εποχή
1204 Η Δ΄ Σταυροφορία αλλάζει σκοπό, οι Φράγκοι στην Κωνσταντινούπολη. Φραγκοκρατία στην Ελλάδα. Η Κρήτη παραχωρείται στον Βονιφάτιο Μομφερατικό. Την πουλάει στους Βενετούς, αλλά κατακτάται από τους Γενουάτες. Πόλεμος της Γένουας με την Βενετία.
1212 Επικράτηση της Βενετίας. Μεγάλα οχυρωματικά έργα (Γραμβούσα, Ρέθυμνο, Σπιναλόγκα, Καζάρμα). Ο Χάνδακας, το σημερινό Ηράκλειο, η καλύτερα οχυρωμένη πόλη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ονομάζεται Κάντια, όνομα που επικρατεί για όλη την Κρήτη. Εννέα εξεγέρσεις των Κρητών από το 1212 μέχρι το 1363.
1363 Επανάσταση των Κρητών σε συνεργασία με τους Βενετούς αποίκους. Βραχύβιο κράτος με το όνομα Δημοκρατία του Αγίου Τίτου. Καταστολή της επανάστασης, άγρια αντίποινα. Σκληρή βενετική κατοχή, αλλά και μεγάλη πολιτιστική ανάπτυξη τον 16ο και 17ο αιώνα. Άνθηση της Κρητικής λογοτεχνίας (Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση) και της ζωγραφικής (Κρητική Σχολή, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος – Ελ Γκρέκο).

Οθωμανική εποχή
1644 Τουρκική εκστρατεία, κατάληψη των Χανίων.
1645 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο. Ετοιμασίες για πολιορκία του Ηρακλείου.
1669 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Ηράκλειο ύστερα από εικοσιένα χρόνια πολιορκίας. Μεγάλη καταπίεση του χριστιανικού πληθυσμού. Επανάσταση το 1692.
1715 Οι Βενετοί παραχωρούν τα τελευταία φυλάκια που διατηρούν στο νησί. Πολλοί Κρήτες φεύγουν σε άλλες περιοχές της Βενετίας μετά το τέλος των Τουρκο-Βενετικών Πολέμων.
1770 Πάσχα Επανάσταση του Δασκαλογιάννη, πλοιοκτήτη από τα Σφακιά, στον οποίο είχαν υποσχεθεί βοήθεια οι αδελφοί Ορλώφ κατά την αποτυχημένη Ελληνική εξέγερση που υποκίνησαν κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1768 – 1774. Ο Ρωσικός στόλος δεν έφθασε ποτέ στην Κρήτη και ο Δασκαλογιάννης παραδόθηκε και γδάρθηκε ζωντανός από τις Οθωμανικές αρχές. Σήμερα το διεθνές αεροδρόμιο των Χανίων έχει το όνομά του.

Κρητικές Επαναστάσεις
1821 Ιούνιος Επανάσταση των Κρητών.
1822 Μάιος Αποβίβαση Αιγυπτιακού στρατού.
1824 Καταστολή της επανάστασης, σκληρά αντίποινα κατά των Κρητών.
1825 Κήρυξη νέας επανάστασης, Κρήτες επανέρχονται από την Ελλάδα και καταλαμβάνουν το φρούριο της Γραμβούσας.
1830 Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Κρήτη είναι στα χέρια των επαναστατών, το Πρωτόκολλο του Λονδίνου την αφήνει εκτός του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους. Ευρωπαϊκός στόλος υποχρεώνει τους Κρήτες να το αποδεχθούν. Ο σουλτάνος παραχωρεί την Κρήτη στον αντιβασιλέα Μοχάμετ Αλί της Αιγύπτου για 20 εκατομμύρια γρόσια.
1840 Μετά από αποτυχημένη απόπειρα του Μεχμέτ Αλί κατά του σουλτάνου, η Κρήτη επανέρχεται στην οθωμανική κατοχή.
Επαναστάσεις των Κρητών (1841, 1858, 1866 – 1869).
1878 Συνταγματικός Χάρτης της Χαλέπας. Παραβιάσεις του Χάρτη, νέα εξέγερση.

Ένωση με την Ελλάδα
1889, 1895, 1897 Νέες εξεγέρσεις.
1898 25 Αυγούστου Τουρκικός όχλος δολοφονεί εκατοντάδες Έλληνες, τον Βρετανό πρόξενο και δεκαεπτά Βρετανούς φρουρούς στα Χανιά. Στόλοι της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας καταπλέουν στο νησί, εκδίωξη των τουρκικών δυνάμεων. Προσωρινή διακυβέρνηση από την επιτροπή των τεσσάρων ναυάρχων.
Νοέμβριος Ιδρύεται η αυτόνομη Κρητική Πολιτεία υπό Οθωμανική επικυριαρχία. Φρουρά από διεθνή στρατιωτική δύναμη.
9 Δεκεμβρίου Ύπατος Αρμοστής ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας.
1905 Κίνημα του Θέρισου.
1906 Ο πρίγκιπας Γεώργιος αντικαθίσταται στην Ύπατη Αρμοστεία από τον Αλέξανδρο Ζαΐμη.
1908 12 Οκτωβρίου Κατάργηση της αρμοστείας, προσωρινή κυβέρνηση. Η Κρήτη κηρύσσει μονομερώς την ένωση με την Ελλάδα, ύψωση της Ελληνικής σημαίας. Δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.
1912 1 Οκτωβρίου Οι 52 αντιπρόσωποι της Κρήτης στην Ελληνική Βουλή.
1913 14 Οκτωβρίου Αφαιρούνται οι σημαίες των Μεγάλων Δυνάμεων και της Τουρκίας από τη Σούδα.
1 Νοεμβρίου Ελληνοτουρκική συνθήκη προσάρτησης της Κρήτης στην Ελλάδα.
1 Δεκεμβρίου O βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος φτάνουν στην Κρήτη και υψώνουν την ελληνική σημαία στο φρούριο του Φιρκά.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

1941 20 – 30 Μαΐου Η Μάχη της Κρήτης. Γερμανική επίθεση, η πρώτη στην ιστορία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση αποκλειστικά από τον αέρα και η πρώτη σε τόση έκταση με αλεξιπτωτιστές. Κατάληψη του νησιού ύστερα από σθεναρή αντίσταση των κατοίκων και των στρατιωτών του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος. Οι απώλειες των Γερμανών αλεξιπτωτιστών 7.000, ο Χίτλερ απαγορεύει την χρησιμοποίησή τους σε μεγάλες επιχειρήσεις.